Geleneksel eğitim modellerinde öğretmek esastır. Bizler ise Cansın Preschool da öğrenmeyi öğretecek, özgür ve yaratıcı ortam ve müfredat yaratmanın doğru olduğuna inanıyoruz. Okul öncesi dönemde başarı odaklı olmak ve akademik hedefler belirlemek çocuklarımızı mutsuz edecektir. Creative Curriculum un temeli; her çocuğun farklı olduğunu ve buna saygı duyulması üzerine kurulmuştur.
Batılı ülkelerde geliştirilmiş okul öncesi eğitim felsefelerini incelediğimizde, ülkemizde uygulanış yöntemleri ve sonuçlarında sorunlar olduğunu saptadık. Yaşadığımız bölgenin demografik yapısı, doğaya ulaşılabilirlik, Türk aile yapısı, bakıcılar, aile büyüklerimizin çocuklarımızın hayatlarında ki yeri gibi faktörler sadece bir felsefeye bağlanmayı imkânsızlaştırıyor. Hepimizin de bildiği veya duyduğu gibi bu felsefelerin önde gelenleri; Montessori, Reggio Emilia, High Scope, Waldorf pedogojisi ve Creative Curriculum dur.
Yukarıda söz ettiğimiz felsefelerin ayrı ayrı avantajları olduğu gibi günümüzün realitesinde gerçekleşmesi mümkün olmayan ve bu anlamda da dezavantajlı duruma düştükleri alanlarda mevcut. Dünya değişiyor, bireyin bu toplumdaki algısı ve algılanması da değişiyor. Bunca bağımlı bağımsız değişkeninin ışığında haliyle eğitim hem de bireyin bilinçaltı ve bilincinin oluştuğu okulöncesi döneme dair bakış açıları da değişiyor.
Çocuğu tanımanın dışında aile ve yaşam çevresinin de çok iyi anlaşılması ve bu çevrelerle çok sıkı iş birliği yapılması gerekmektedir. İşte tamda bu değişkenlikler içinde Creative Curriculum bu zaman ve mekâna ve bireye uygun çözümler sunuyor, Peki, nedir bunlar;
1.Kişiler arası gerçek ilişki kurulmalı; yani koşullu, tehditkâr veya ödülün olduğu bir hiyerarşik ilişki değil gerçek ilişki olmalı. Bu doğal ilişki ortamında çocuğa saygı duymalı ve onu anlamaya çalışmalıyız.
2.Çocuğun ihtiyaçları ve ilgisi doğrultusunda bireysel müfredat hazırlanmalı.
3. Duygu ve düşüncelerin rahatlıkla ifade edilebildiği demokratik ortam yaratılmalı.
4. Doğaya hükmeden bir bakış açısıyla değil onun bir parçası olduğumuz bir anlayışla ekolojik duruş sergilenmeli.
5.Çocuğun tasarısına ve hayaline uygun gerçek materyaller sunulmalı.
6.Yetişkinin değil çocukların birbiriyle etkileşiminden öğrenebileceği esnek ve geçişli etkinlikler yapılmalı.
7. Öğretme yoktur. Öğrenme alanı içinde keşfetme vardır. Bu öğrenme alanı açılmalıdır.
8.Fiziksel, zihinsel ve psikolojik olarak örselenmeler engellenmeli.
9.Problem çözme teknikleriyle problemlerini çözmesi için yönlendirilmeli.
10.İhtiyaçlarını kendi karşılayabileceği aktiviteler sunulmalı; Yemek ve temizlik yapmak gibi.
11.Önce çocuk, önce çocuk, önce çocuk olmalı.
Amacımız, doğayı ve hayatı neşeyle, özel methodlar eşliğinde öğrenen, paylaşan, kendine güvenen, sevgi dolu çocuklar yaratmak.
Göztepe, Caddebostan, Erenköy, Suadiye, Feneryolu’nun tercih edilen yuvası…
Copyright © 2015 | Her Hakkı Saklıdır. Web Tasarım Btkare